Studierichting

Chocoladebewerker

chocolatier

Het Belgisch suiker- en chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons lekkere, versbereide pralines en chocolade. Maar ook Belgen zijn op dit vlak echte fijnproevers en laten zich geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als in kleinhandelszaken. Als ambachtelijke chocoladebewerker voldoe je aan de hoge eisen gesteld door massa‘s lekkerbekken.

Je zet je grond- en hulpstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk om naar verschillende vormen van chocoladeproducten die zich duidelijk onderscheiden van de massaproductie in de industrie. Het hele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Je kent dus de kneepjes van het vak en maakt zowel eenvoudig stukgoed, marsepein als verfijnde pralines.

Bovendien ben je bedreven in chocoladekunst: het gebruik van sjablonen, figuren, garneer- en decoratietechnieken. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne (HACCP), veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Bekijk meer opleidingen binnen:

Onderstaande campussen geven deze opleiding.