Werkplekleren

Syntra is pionier in werkplekleren en organiseert opleidingen in

De formule van werkplekleren slaat aan bij veel jongeren. Ze vinden zo vaak opnieuw de drive om er voluit voor te gaan.

Wat is werkplekleren?

Je bent het grootste deel van je opleidingstijd aan de slag in een bedrijf. Wat je moet kennen en kunnen in je latere job, leer je dus vooral op je werkplek, met ondersteuning van Syntra. Wie al doende leert bij Syntra steekt niet alleen een attestering van de Vlaamse overheid op zak (getuigschrift of diploma), maar ook een pak werkervaring. Je beschikt dus over straffe troeven om gemakkelijk werk te vinden na het afstuderen.

Danny Van Assche
Danny Van AsscheDanny Van Assche, topman bij Unizo
Lees verder

Zeker voor jongeren die liever op een praktische manier leren, biedt werkplekleren een oplossing. Syntra is daarbij de opleidingsverstrekker bij uitstek omwille van hun expertise met de Leertijd en hun sterke band met ondernemers.

Wouter Desmet
Wouter Desmetzaakvoerder bakkerijen desmetenzonen.be
Lees verder

Jonge mensen zijn flexibel, ze leren snel en het schept plezier om hen te zien openbloeien tot vakman of vakvrouw.

Victor De Boeck
Victor De Boeckcursist podiumtechniek
Lees verder

Ik heb geen ‘zittend gat’ zoals ze zeggen. Deze doe-opleiding is helemaal mijn ding.

Niels Tollet
Niels Tolletafgestudeerd als brood- en banketbakker
Lees verder

De niet-schoolse aanpak met lessen vol praktijk vond ik top.

Lesley Peeters
Lesley Peeterscursist administratief medewerker
Lees verder

Ik leer veel van collega’s en krijg appreciatie voor mijn werk.

Robin Lathouwers
Robin Lathouwersafgestudeerd als garagehouder & uitbater van zijn eigen Auto-5 filiaal
Lees verder

Dankzij de vele praktijk op de werkvloer ben ik kunnen doorgroeien tot uitbater van een eigen Auto-5 filiaal.

Simon Van Dun
Simon Van Dunafgestudeerd als kok​
Lees verder

De niet-schoolse aanpak met lessen vol praktijk vond ik top.

Rita Peeters
Rita Peetersouder cursist kinderbegeleidster
Lees verder

Mijn dochter heeft nooit graag naar school gegaan tot ze in de praktijk kon leren én werken. Ze werkt in een kinderdagverblijf en wil later aan de slag als zelfstandig onthaalmoeder.

Nancy Mettepenningen
Nancy Mettepenningen ouder cursist Tandprothesetechnicus en Administratief medewerker
Lees verder

Onze zonen Brian & Bjorn vonden een toffe job dankzij duaal leren. De begeleiding en volwassen aanpak door Syntra, het al doende kunnen leren en de appreciatie op de werkvloer, heeft hen gemotiveerd om ervoor te gaan.

Is werkplekleren een makkie?

Neen, héél zeker niet. Werkplekleren is hard werken, om te slagen moet je zin hebben om actief aan de slag te gaan, enthousiast zijn om een beroep te leren en houden van een opleiding die hoofdzakelijk praktijkgericht is.

Bij leertijd en duaal leren geldt een ander ritme dan op school en dit schrikt velen, ondanks een extra financiële beloning, af. Jammer, want heel veel ondernemers geloven zo sterk in dit systeem dat zij, jaar in jaar uit, jongeren kansen blijven geven in hun onderneming.

Leertijd, leercontract of duaal leren?
Wat is het verschil ?

De opleidingstrajecten ‘Duaal leren’ en ‘Leertijd’ (ook gekend onder de benaming ‘leercontract’) zijn aan elkaar verwant en worden beide door de Syntra aangeboden. Beide systemen gebruiken dezelfde leerovereenkomst en je kan in beide systemen je diploma secundair onderwijs behalen. Jongeren kunnen kiezen tussen +125 studierichtingen en het aanbod aan duaal leren wordt de komende jaren nog uitgebreid.

Er is een verschil op het niveau van de opleiding: de toelatingsvoorwaarden voor duale opleidingen zijn anders en de duale trajecten zijn meer afgestemd op het voltijds secundair onderwijs.
De overheid wil met duaal leren werkplekleren nog aantrekkelijker maken en beter ondersteunen. Zo komt de docent regelmatig langs op de werkvloer en kan hij eventueel bijsturen waar nodig. Samen met de trajectbegeleider en ondernemer-opleider werkt hij een opleidingstraject uit op jouw maat.

Ben je niet langer leerplichtig en wil je je verder blijven ontwikkelen? Ontdek het breed opleidingsaanbod van gecertificeerde beroepsopleidingen en bijscholingen binnen Syntra.

Meer info vind je terug op de sites van de Vlaamse overheid: