Werkplekleren

Syntra is pionier in werkplekleren en organiseert opleidingen in

De formule van werkplekleren slaat aan bij veel jongeren. Ze vinden zo vaak opnieuw de drive om er voluit voor te gaan.

Wat is werkplekleren?

Je bent het grootste deel van je opleidingstijd aan de slag in een bedrijf. Wat je moet kennen en kunnen in je latere job, leer je dus vooral op je werkplek, met ondersteuning van Syntra. Wie al doende leert bij Syntra steekt niet alleen een attestering van de Vlaamse overheid op zak (getuigschrift of diploma), maar ook een pak werkervaring. Je beschikt dus over straffe troeven om gemakkelijk werk te vinden na het afstuderen.

Robin Lathouwers
Robin Lathouwersafgestudeerd als garagehouder & uitbater van zijn eigen Auto-5 filiaal
Lees verder

Dankzij de vele praktijk op de werkvloer ben ik kunnen doorgroeien tot uitbater van een eigen Auto-5 filiaal.

Simon Van Dun
Simon Van Dunafgestudeerd als kok​
Lees verder

De niet-schoolse aanpak met lessen vol praktijk vond ik top.

Is werkplekleren een makkie?

Neen, héél zeker niet. Werkplekleren is hard werken, om te slagen moet je zin hebben om actief aan de slag te gaan, enthousiast zijn om een beroep te leren en houden van een opleiding die hoofdzakelijk praktijkgericht is.

Bij leertijd en duaal leren geldt een ander ritme dan op school en dit schrikt velen, ondanks een extra financiële beloning, af. Jammer, want heel veel ondernemers geloven zo sterk in dit systeem dat zij, jaar in jaar uit, jongeren kansen blijven geven in hun onderneming.

Leertijd, leercontract of duaal leren?
Wat is het verschil ?

De opleidingstrajecten ‘Duaal leren’ en ‘Leertijd’ (ook gekend onder de benaming ‘leercontract’) zijn aan elkaar verwant en worden beide door de Syntra aangeboden. Beide systemen gebruiken dezelfde leerovereenkomst en je kan in beide systemen je diploma secundair onderwijs behalen. Jongeren kunnen kiezen tussen +125 studierichtingen en het aanbod aan duaal leren wordt de komende jaren nog uitgebreid.

Er is een verschil op het niveau van de opleiding: de toelatingsvoorwaarden voor duale opleidingen zijn anders en de duale trajecten zijn meer afgestemd op het voltijds secundair onderwijs.
De overheid wil met duaal leren werkplekleren nog aantrekkelijker maken en beter ondersteunen. Zo komt de docent regelmatig langs op de werkvloer en kan hij eventueel bijsturen waar nodig. Samen met de trajectbegeleider en ondernemer-opleider werkt hij een opleidingstraject uit op jouw maat.

Ben je niet langer leerplichtig en wil je je verder blijven ontwikkelen? Ontdek het breed opleidingsaanbod van gecertificeerde beroepsopleidingen en bijscholingen binnen Syntra.

Meer info vind je terug op de sites van de Vlaamse overheid: