Met Duaal leren van hobby naar diploma

Met je hobby je diploma secundair onderwijs behalen. Sam Courtel did it! Ze volgde de opleiding Paardenhouderij in Duaal leren. Gedurende 4 jaren legde ze zich toe op het verzorgen en trainen van paarden. Momenteel studeert ze verder in de hogeschool.

“Ik ben Sam Courtel, 21 jaar jong. Ik heb een grote passie voor paarden en rij al paard sinds mijn zes jaar. Ik was vroeger zeker geen voorbeeldstudent en in mijn puberjaren was ik vrij rebels. Dat resulteerde in het veelvuldig wijzigen van studierichtingen, van Voeding, over Verzorging, Kantoor-verkoop tot zelfs Lassen. Ik kon mijn draai niet vinden op school en in het derde middelbaar behaalde ik een C-attest.
Dankzij het advies van mijn oma, ben ik toen resoluut voor mijn passie voor paarden gegaan.
Ik startte bij Syntra de opleiding Paardenhouderij in Duaal leren; ik kon zo dag in dag uit met paarden bezig zijn en ging ook één dag per week naar Syntra.”

Kan je iets meer vertellen over deze opleiding. Wat heb je geleerd op je werkplek?

“Ik heb zeer veel geleerd op drie verschillende werkplekken. In het eerste jaar ging ik aan de slag op de Furka hoeve, dit is een manège in Boechout. De basis kwam daar aan bod, zowel het fysieke werk zoals het uitmesten van stallen en het opstrooien, alsook het berijden van paarden en de verzorging ervan.
In mijn tweede en derde jaar ben ik verder kunnen doorgroeien bij Peter Lauwers, een gerenommeerde stal met sportpaarden. Ik evolueerde verder in het inrijden van paarden en mocht mee op wedstrijden. Een nieuwe wereld ging voor me open: het contact met potentiële kopers, met dierenartsen, het wedstrijdklaar maken en het beoordelen van paarden op video of live … heel leuk om te doen en dit te mogen leren van ervaren paardenhouders en topruiters.
In het vierde jaar kreeg ik de kans om mijn opleiding verder te zetten bij Fokkerij Hof Ter Velde, ik assisteerde o.a. bij medische handelingen en bij verkooptransacties. De toppaarden van een internationaal niveau vragen om een specifieke voorbereiding.
Mijn eigen rijkunsten zijn er tijdens mijn opleiding sterk op verbeterd en ik prijs me gelukkig dat ik nog steeds terecht kan in Stal Peter Lauwers voor het berijden van paarden.”

Het is wel verrassend dat je nog verder studeert gezien je voorgeschiedenis?

“In Syntra kreeg ik terug zin om verder te studeren. Het voelde heel anders dan op school. De leerkrachten en de trajectbegeleiders staan dicht bij jou en ze motiveren je. Ik hoefde hier geen rebel te zijn want ik kon mijn energie kwijt in mijn werk bij de paarden – ik had er toen echt nood aan om actief bezig te zijn. Je leert verantwoordelijkheden op te nemen en bij Syntra werd ik altijd met respect behandeld. Aangezien werken in de zorg me aanspreekt, volg ik momenteel een graduaat Orthopedagogiek om mensen met ontwikkelings- of gedragsproblemen te ondersteunen. Het is de bedoeling om daar mijn job van te maken al zullen paarden altijd deel blijven uitmaken van mijn hobby en leven.”

Ook een passie voor dieren? Bekijk dan zeker ons uitgebreid aanbod of neem contact met ons op.

Duaal Leren Werkt!

Ontdek het zelf tijdens de Week van Duaal Leren van 22 tot 26 april   2024