Een reis van ontdekking en passie: opleiding kok in Duaal Leren

Eva Klynen deelt haar ervaringen over de opleiding kok in Duaal Leren bij Syntra.

De keuze voor een creatieve carrière

Voor ik bij Syntra AB begon, probeerde ik verschillende studierichtingen uit—van kinesist op universitair niveau tot een opleiding grafisch ontwerp. Maar niets leek echt bij me te passen. Ik ben van nature creatief en werk graag met mijn handen. Toen ik 20 werd, besloot ik om in een lokale koffiebar te werken. Zo kwam ik in contact met horeca professionals die me overtuigden van het nut van een formele opleiding. Toen begon mijn avontuur bij Syntra AB. De beslissing om te kiezen voor het Duaal Leren programma was snel gemaakt: één dag school en vier dagen praktijk.

Ondersteuning en motivatie

Mijn ouders stonden vanaf het begin volledig achter mijn keuze. Ze zagen het voordeel van behoud van groeipakket (kindergeld), maar waren vooral blij met mijn vast werkschema en de actieve betrokkenheid in het vakgebied. Ik heb van bij het begin enorm veel steun ervaren tijdens mijn opleiding, zowel vanuit Syntra AB als vanuit mijn werkplek, een haute-cuisinerestaurant in Lier.

Een ster in de keuken van Neon

Bij Neon, bekroond door Michelin Gids met één ster en een Groene Ster voor hun duurzame manier van werken, leer ik de finesse van het vak. Van het snijden van groenten tot het bereiden van complexe desserts, elke dag is een nieuwe uitdaging. Mijn dagen zijn lang, van voorbereidingen in de ochtend tot de service in de avond, maar de voldoening is enorm. Het team behandelt me als een volwaardige collega, maar heeft tegelijkertijd begrip wanneer ik een vraag stel. Ik heb al enorm veel bijgeleerd. Onze keuken trekt een doorgedreven seizoensgebonden, lokale, no-waste, kortom duurzame kaart met het oog op een nieuwe groene gastronomie. Ik leer er ook andere levenslessen, zoals het omgaan met kritiek. Ik besef dat kritiek opbouwend kan werken, en bedoeld is om verder te kunnen groeien. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Studeren kan ik wel, maar wat ik echt wil, is creëren en innoveren. Bij Syntra AB heb ik geleerd dat mijn toekomst in mijn handen ligt, en elke dag in de keuken brengt me een stap dichter bij mijn dromen.

Eva Klynen

Toekomstvisie en professionele ambities

Mijn ervaringen bij Syntra AB en Neon Restaurant in Lier hebben mijn toekomst in de horeca duidelijk vormgegeven. Na mijn opleiding wil ik graag blijven werken in deze boeiende sector. In mijn wilde dromen zie ik mezelf als eigenaar van een (kleine) horecazaak, of misschien wel als kok in een 2-sterrenzaak. Wie weet? De ervaring die ik nu heb, heeft me alleszins geleerd dat ik gedij in een actieve omgeving, waar ik mijn creativiteit en vaardigheden volledig kan benutten. De keuken is “my happy place”. Ik ben enorm dankbaar dat ik nu kan doen wat ik leuk vind.

Aanbeveling

Ik zou de opleiding Kok in Duaal Leren bij Syntra absoluut aanbevelen. Het is de perfecte mix van leren en werken, waarbij je niet alleen betaald wordt, maar ook echt deel uitmaakt van de arbeidsmarkt, met alle nodige ondersteuning. Voor iemand die liever leert door te doen, is dit het ideale traject.

Duaal Leren Werkt!

Ontdek het zelf tijdens de Week van Duaal Leren van 22 tot 26 april   2024