Studierichting

Banketbakker

bakker

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs. Als banketbakker verwerk je de grondstoffen en half bereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers.

Sommige banketbakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend.

In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Bekijk meer opleidingen binnen:

Onderstaande campussen geven deze opleiding.