Leren op de werkplek kent ongeziene groei bij SYNTRA: 50% meer leerlingen
Uit recente cijfers van AgODi blijkt dat SYNTRA in Vlaanderen en Brussel de absolute koploper is inzake duaal leren. 1400 leerlingen studeren intussen aan een SYNTRA-campus voor een opleiding waarbij duaal werkplekleren centraal staat. Dat zijn er maar liefst 50% meer dan vorig jaar. Met deze stijging positioneert de SYNTRA-koepel zich als grootste aanbieder van duale trajecten in Vlaanderen.
Sinds 2019 kunnen leerlingen in het secundair onderwijs opteren voor het systeem van duaal leren, waarbij ze leren op de werkvloer combineren met leren bij een educatieve instelling zoals SYNTRA. Dankzij hun ervaring met de Leertijd en het vroeger leercontract hebben de SYNTRA’s volop ingezet op duaal leren. Hierbij staat de werkplek centraal: leerlingen volgen één dag per week lessen op de campus en spenderen de resterende vier dagen bij een onderneming.
SYNTRA de grootste
Van alle leerlingen in Vlaanderen die een duale opleiding volgen, doet 1 op 4 dat intussen in een SYNTRA-campus.
“Wij herbergen bij SYNTRA al jaren heel wat leerjongeren, maar sinds 2021 zien we een explosieve groei bij de duale opleidingen. We gebruiken slechts een handvol SYNTRA-campussen om dit jaar 1400 leerlingen te vormen. Werkplekleren ligt dan ook erg dichtbij onze expertise en we slagen erin om ons hiervoor efficiënt te organiseren. In de rest van het secundair onderwijs is het duaal aanbod bijzonder versnipperd. Ik durf dan ook zeggen dat SYNTRA dé referentie is inzake duaal leren.”
Vanessa De Leeuw, onderwijsmanager duaal leren Syntrum
De kracht van ondernemerschap
De SYNTRA’s geloven vastberaden in de kracht van het ondernemerschap als echte leeromgeving.
“We hebben altijd geloofd in de combinatie van praktijkgericht leren en theorie. Het feit dat de leerdoelen sinds 2019 zijn afgestemd op die van het voltijds onderwijs maakt de keuze voor duaal leren nog aantrekkelijker voor zowel ouders als leerlingen,” aldus Vanessa De Leeuw.
Het duaal-only principe, waarbij opleidingen enkel nog duaal worden aangeboden door scholen waar dit mogelijk is, wordt door vele werkgevers toegejuicht. “SYNTRA heeft bewezen dat dit niet alleen mogelijk is, maar ook uiterst effectief. Met hun jarenlange expertise en sterke band met ondernemers zijn zij dé opleidingsverstrekker voor duaal leren,” stelt UNIZO. “Meer secundaire scholen zouden een voorbeeld moeten nemen aan SYNTRA en een samenwerking aangaan om een krachtig aanbod te ontwikkelen.”
Naar de toekomst toe blijft SYNTRA vastberaden inzetten op duaal leren, met de overtuiging dat hun nauwe band met ondernemend Vlaanderen en Brussel uitstekend tot uiting komt in deze leervorm.
Week van duaal
Tijdens de week van duaal zeten we onze opleidingen via de 5 SYNTRA campussen extra in de verf met een groot aanbod aan diverse activiteiten, een greep hieruit zijn:
- SyntraPXL zet onder andere in op een samenwerking met Albert Heyn waarbij de passanten op een ludieke manier meer te weten komen over duaal leren, een gratis check-up bij autotechnieken, en een verwenmoment bij onze kappers in samenwerking met CM.
- Op de socials van Syntra AB laten we leerjongeren, ouders, werkgevers en trajectbegeleiders aan het woord die vertellen over hun ervaring met duaal leren.
- Syntra Midden -Vlaanderen zet in op een TikTok video challenge met de cursisten duaal leren en promoot de voordelen van duaal leren ten aanzien van toekomstige leerbedrijven.
- Syntra Brussel zet de duale opleidingen in de kijker door het nieuwe aanbod via flyers te verspreiden op diverse Brusselse middelbare scholen.
- Syntra West organiseert een ontbijt met de cursisten en laat hen ideeën uitwerken rond het promoten van duaal leren (vlog/socials/filmpjes).
Ontdek alle acties in de activiteitenkalender. Wij kijken uit naar een week vol inspiratie en samenwerking, waarin duaal leren in de schijnwerpers staat!