Amber leert het vak Sanitair & Verwarming bij vader Jeremy (ondernemer-opleider)

Amber Goffart leert het vak Sanitair & Verwarming en stapt daarmee in het familiebedrijf Goffart BV. Ze koos na haar secundair bewust voor een duale opleiding omdat ze graag al doende leert. Ze stapt in een mannenberoep en wordt opgeleid door haar vader.

Amber👱‍♀️:
In het secundair heb ik Gezondheids- en Welzijnswetenschappen gestudeerd. Ik vond het belangrijk om eerst deze opleiding af te ronden, met mijn vrienden af te studeren en al een diploma secundair onderwijs op zak te hebben. Het studeren op school ging dan wel, toch deed ik het niet echt graag. Ik verkies een job waar ik met mijn handen kan werken.
Als kind ging ik al regelmatig mee met mijn papa waardoor ik in het beroep ben gerold. De keuze voor verwarmingsinstallateur-loodgieter is voor mij heel logisch en voelt goed aan. Mijn papa heeft in het verleden al meerdere jongeren opgeleid dus we kenden het systeem van duaal leren.
In september 2023 ben ik gestart met mijn opleidingstraject bij Syntra, ik volg een halve dag les en werk 4 dagen per week in ons familiebedrijf Goffart BV.

Papa Jeremy👨‍🦳:
Duaal leren is dé praktijkopleiding bij uitstek, via dit traject kan ik Amber opleiden in onze zaak en blijft ze toch student.

Verwarmingsinstallateur-loodgieter is een mannenberoep of hoe ervaar je dat?

Amber👱‍♀️:
Dat is zeker zo in principe, maar dat houdt me niet tegen. Het is een fysieke job maar het biedt ook uitdaging en elke dag is anders. In regio Antwerpen-Limburg zouden er slechts 7 vrouwelijke techniekers aan de slag zijn als loodgieter-chauffagist.
Ik merk het ook bij contacten met leveranciers dat er al snel wordt van uitgegaan dat ik een particulier i.p.v. een professional ben. De T-shirts die ik van groothandels krijg zijn meestal enkel beschikbaar in mannenmodellen😊. Onze klanten reageren erg positief en vragen al eens naar mij als ik mijn vrije dag heb, zegt papa. Het belangrijkste is dat je je mannetje kan staan in deze sector. Je dwingt respect af als je je vak kent.

Papa Jeremy👨‍🦳:
Ik ben fier dat mijn dochter in mijn voetsporen treedt ook al stapt Amber binnen in een echte mannenwereld. Er is een evolutie dat materialen steeds lichter worden, maar hef- en tilwerk hoort er bij. Ons beroep is echter veel meer. De technologie evolueert snel, er komt meer en meer elektronica bij kijken en de job wordt ook meer digitaal. Een zeker niveau is nodig om storingen te analyseren en probleemoplossend te handelen.

Welke activiteiten voer je uit op je werkplek?

Amber👱‍♀️:
Ik assisteer en doe al best veel zelf. De bestelwagen in- en uitladen, materiaal en werkgereedschap klaarleggen, schouwen monteren, buizen leggen, thermostaten aansluiten, de werkruimte opruimen, …

Papa Jeremy👨‍🦳:
Ze leert snel van mijn ervaring in techniek. Zij heeft echter meer digitale knowhow waardoor ze het digitaal aansluiten van toestellen voor haar rekening neemt. Zo vullen we elkaar goed aan.

Wat vind je zo fijn aan de job van verwarmingsinstallateur – loodgieter?

Amber👱‍♀️:
Ik ben dagelijks op de baan en ik werk graag met mijn handen. Je ziet het resultaat van je werk en het is ook een servicegerichte job. Je helpt mensen door lekken te repareren of een defecte verwarming te herstellen.

Kan je iets meer vertellen over Goffart BV?

Amber👱‍♀️:
Wij zijn een klein familiebedrijfje met expertise in verwarming (zowel gas als stookolie), sanitair, loodgieterij, kleine werken en warmte-opslag. Mijn vader is een ervaren verwarmingsspecialist-loodgieter en Kathleen, mijn stiefmama, doet de administratie, planning en facturatie. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld.

Papa Jeremy👨‍🦳:
Onze klanten zijn voornamelijk particulieren. We richten ons op herstellingen en onderhoud van installaties. We werken met de nieuwste technieken en materialen om snel en efficiënt te kunnen werken.

Is het altijd makkelijk om samen te werken?

Amber👱‍♀️:
Samenwerken met papa is leuk en ik leer veel van hem. Hij is niet altijd streng genoeg om de harmonie tussen ons niet te verstoren. Als er toch al eens een ergernis of frustratie op de werkvloer opborrelt, nemen we dat namelijk mee naar huis.

Papa Jeremy👨‍🦳:
Dat klopt wel, met je dochter samenwerken is anders. We praten wel vlot over veel zaken en ik merk dat ze extra haar best doet omdat ze werkt voor haar toekomst in ons familiebedrijf. Op een dag staat ze er alleen voor.

Hoe ervaar je de lessen in de Syntra-campus?

Amber👱‍♀️:
We hebben een kleine klasgroep van 8 jongeren; de sfeer is goed. De leerkracht is loodgieter – sanitair installateur en doet dit nog steeds als beroep. We staan dichter bij de leerkracht dan in een gewone school. De lessen zijn ook praktijkgericht, de docent brengt bijvoorbeeld materialen mee die we dan zelf moeten monteren of ophangen. We dienen wekelijks een werkplekverslag in te dienen, maar je mag dit ook in de klas doen voor jongeren die geen laptop hebben, dus daar wordt wel rekening mee gehouden. Ons rapport is met kleuren en niet met punten.

Hoe staan jullie tegenover Duaal leren?

Amber👱‍♀️:
Ik vind praktijkleren top. Ik krijg in duaal leren een maandelijkse opleidingsvergoeding en doordat ik 18+ ben, kan ik dit combineren met vakantie- en weekendwerk in de Carrefour. Zo kan ik als student al mijn eigen geld verdienen.
Ontdek alle voordelen van Duaal leren

Papa Jeremy👨‍🦳:
Het is een mooi systeem dat kansen geeft aan jongeren. Jongeren draaien mee op de werkvloer wat verantwoordelijkheid en maturiteit vraagt. Bij duaal leren zien jongeren het nut van te leren of om iets te kennen duidelijk in omdat ze anders niet verder kunnen in de praktijk.
Dit leersysteem wordt vaak onderschat door ouders en jongeren, of het wordt gezien als de laatste vlucht. Wat mij betreft is dit geheel onterecht. We hebben nood aan gemotiveerde jongeren met capaciteiten die voor dit of andere beroepen leren. Het is niet minderwaardig aan andere leervormen. Voor Amber was het een bewuste, eigen keuze om duaal leren te volgen. Ik steun haar daarin maar zou haar evenzeer steunen als ze een andere opleiding had gekozen.

Wat zijn de professionele toekomstplannen van de Goffarts?

Amber👱‍♀️:
Mij verder in het beroep bekwamen en super goed in mijn vak worden. Bijscholing is ook nodig in ons beroep, momenteel volgen mijn vader en ik de avondopleiding Koeltechnieker bij Syntra.
Na mijn traject in duaal leren, zal ik bijscholing volgen om attesten te behalen in onderhoud van cv-ketels.

Papa Jeremy👨‍🦳:
We volgen koeltechniek om onze diensten te kunnen uitbreiden. Zo komen we in aanraking met nieuwe principes & technieken zoals warmtepompen, airco’s, … en dit op een praktijkgerichte manier. In de klas zitten ook veel verwarmingsinstallateurs dus we leren ook van elkaar.
Ik hoop nog vele jaren samen met mijn dochter goede service te verlenen aan onze klanten om dan op een dag de fakkel aan haar door te geven. Meer informatie kan je terugvinden op onze website: https://www.jeremy-goffart.be/

Duaal Leren Werkt!

Ontdek het zelf tijdens de Week van Duaal Leren van 22 tot 26 april   2024