Syntra Duaal gaat internationaal met Erasdu

Lowie Segers is een vlotte kerel van 18 met slimme handen. Stilzitten is niet zijn ding, dus koos hij bewust voor een opleiding Duaal leren waarbij hij gedurende  4 van de 5 dagen per week aan het werk is bij Torfs Schrijnwerk, zijn leerbedrijf in Sint-Katelijne-Waver.
Lowie ging in het cursusjaar 22-23 op Erasmus in Denemarken.  Ja, ook dat is mogelijk in  duaal leren bij Syntra.

Lowie Segers, cursist Duaal Leren

Lowie👦:
Ik ben Lowie Segers, 18 jaar en leerling bij Syntra in Mechelen. Ik zit in mijn derde jaar Hout – Interieurbouw en Binnenschrijnwerk, dit is het 6e jaar secundair.
Voor mijn duale opleiding bij Syntra, studeerde ik al Hout in TSM Mechelen. Ik kreeg er 8 uur praktijk in de week, dus zat ik vooral achter de schoolbanken wat niet mijn ding is. Bij Syntra volg ik slechts 1 dag les in de week, in combinatie met 4 dagen praktijk bij mijn werkgever-opleider. Ik ben graag actief bezig, dus nu sta ik met plezier op om te gaan werken en op deze manier leer ik ook veel sneller.

Syntra Duaal🏫:
Kan je iets meer vertellen over de begeleiding in Duaal leren bij Syntra?

Lowie👦:
We zijn goed geïnformeerd geweest alvorens ik me heb ingeschreven. Mijn mama was vooraf sceptisch omdat ze het systeem niet kende, maar ze was snel overtuigd door de voordelen en het feit dat ik op deze manier ook mijn diploma secundair onderwijs kan behalen. Je wordt ook geholpen in je zoektocht naar een werkplek; ik ben aan de slag bij een schrijnwerker in de buurt van mijn woonplaats, dat is handig. De trajectbegeleider heeft er mee voor gezorgd dat ik via Erasdu 2 weken kon werken in Denemarken; het was mijn droom om net als mijn zus in de hogeschool een leerervaring in het buitenland op te doen en dat is gelukt. Ik heb 2 weken stage gelopen bij een schrijnwerkerij in Nycobig Falster, in het Zuiden van Denemarken.

Syntra Duaal🏫:
Wat hield jouw Erasdu-ervaring precies in?

Lowie👦:
Ik werkte gedurende 2 weken in een schrijnwerkerij gespecialiseerd in buitenbouw en het bouwen van houten windmolens. Bomen werden verzaagd tot planken en vervolgens werden de windmolens volledig manueel gemaakt. Heel tof om deze toepassing te ervaren en te kunnen meewerken met dit ambacht.
Ik verbleef er in een studentenkamer en buiten de werkuren was ik vaak op stap met een collega van dezelfde leeftijd. Zo heb ik ook de lokale cultuur kunnen beleven en mijn Engelse taal is ook opgepoetst. Niks dan voordelen dus, ik hoop ook dit cursusjaar een nieuw Erasdu avontuur te kunnen aangaan.

Syntra Duaal🏫:
Wat zijn jouw toekomstambities na afstuderen?

Lowie👦:
Na het huidig cursusjaar volg ik nog een specialisatiejaar (7e jaar) en in juni 2025 studeer ik af bij Syntra. Ik wil graag aan de slag blijven bij mijn huidige werkgever Torfs Schrijnwerk. Mijn contract ligt al klaar volgens mijn baas dus dat is alvast een mooi vooruitzicht.

We vroegen ook aan Tim Torfs, zaakvoerder bij Torfs Schrijnwerk hoe hij het systeem van duaal leren ervaart.

Tim Torfs👨:
Wij zijn heel positief over duaal leren, Lowie is de eerste jongere die wij opleiden in dit systeem en hij is uitgegroeid tot een waardevolle kracht. Als vakman geeft het mij ook voldoening om te zien hoe Lowie een mooie groeicurve doorloopt, hij krijgt meer en meer verantwoordelijkheden. Zo is hij stilaan klaar om zijn eigen project te managen, zowel qua vervaardiging als plaatsing. Na zijn studies duaal leren, volgt wellicht een voorstel voor een vast contract als werknemer.

Lowie (rechts) met zaakvoerder Tim (midden) en collega Senne (links)

Meer informatie over ErasDu

Bij ErasDu doen leerlingen stage in het buitenland binnen hun beroep in duaal leren. Ze lopen dan minstens 3 maar meestal 5 dagen stage bij een werkgever. Er is ook mogelijkheid om les te volgen in een partnerschool. Connectief vzw is de partner van de Syntra die uitzoekt welke partnerscholen hieraan willen meewerken. Er zijn heel wat mogelijkheden binnen Europa en de Balkan. 
De leerlingen hebben ook socio-culturele activiteiten op hun programma. In veel gevallen is er een Vlaamse begeleider in het buitenland of een plaatselijk aanspreekpunt voor de uitwisselingsstudenten.
Leerlingen dienen uitgekozen te worden. Niet elke leerling die wil gaan, zal kunnen gaan. Wie gaat, dient een administratieve procedure te volgen.

Duaal Leren Werkt!

Ontdek het zelf tijdens de Week van Duaal Leren van 22 tot 26 april   2024