Nancy Metttepenningen uit Bornem is ouder van Brian & Bjorn, twee zonen die een opleiding volgden in duaal leren. Ze vertelt graag over hun succeservaring in werkplekleren na een eerder moeizaam schools traject.
Beide jongens behaalden in duaal leren hun diploma secundair onderwijs, kregen erkenning op de werkvloer/bij Syntra, vonden hun motivatie terug met een toffe job na afstuderen als kers op de taart.
“Vroeger kende ik alleen het klassieke onderwijs, duaal leren was mij onbekend.
Onbekend is onbemind dus mijn man en ik stonden in het begin sceptisch tegenover deze opleidingsvorm. Dit bleek totaal onterecht, onze zonen Brian & Bjorn hebben echt hun weg gevonden dankzij duaal leren, ze kregen erkenning bij hun opleiders en de omkadering en opvolging door de Syntra-trajectbegeleiders was ook top.
Hoe zijn jullie bij duaal leren terechtgekomen?
Mijn oudste zoon Brian had een jaar HBO-opleiding verpleging achter de rug, maar dit bleek niet zijn roeping. De technische kant van het beroep lag hem wel maar het communicatieve aspect met patiënten minder, Brian is eerder een introvert type. Hij diende ook nog een diploma secundair onderwijs te behalen.
Mijn man en ik vonden – en vinden nog steeds – een attestering belangrijk dus heb ik een studiebegeleider ingeschakeld om de studiemogelijkheden te bekijken. We zochten naar een richting die Bjorn echt lag. Uit die begeleiding bleek dat een technische functie in de medische sector zoals orthopedie en dentaaltechniek goed matchen met zijn interesses en sterktes.
Voor orthopedie had Brian niet het geschikte voortraject maar Tandprothesetechnicus was wel haalbaar.
Zo kwam ik bij Syntra terecht die deze opleiding aanbood; een kennis van mij werkt bij Syntra Antwerpen en die is bij ons langs geweest om meer informatie te geven.
Was de keuze voor duaal leren dan snel beslist?
Eigenlijk wel. We waren aangenaam verrast om te horen dat Brian in dit systeem van werkplekleren een diploma secundair onderwijs kon behalen. Hij kon aan de slag bij Intradent, een groot dentaalbedrijf in de streek waar hij met zijn fiets naar toe kon en hij kreeg in zijn opleiding een mooie, maandelijkse vergoeding wat toch ook meegenomen is voor een jongere de dag van vandaag. De puzzel klikte toen in elkaar en Brian voelde zich van dag één welkom in het bedrijf, hij heeft er veel kunnen leren en met succes zijn opleiding afgemaakt.
Is hij nog steeds aan de slag als dentaaltechnieker?
Absoluut, meer zelf, hij is na afstuderen in vast aangenomen bij Intradent, het bedrijf waar hij zijn duale opleiding heeft gevolgd. Hij kreeg in het bedrijf alle kansen om te groeien en specifieke afwerkingstechnieken aan te leren. Een opleiding-on-the-job is meer iets voor onze zonen; het gaat daar snel vooruit en ze kregen ook erkenning voor hun werk wat hen motiveerde.
Brian heeft er zijn eigen labo-werkplek, het is een rustige job waarop hij zich maximaal kan focussen en dat is helemaal zijn ding.
Is het verhaal van Bjorn, je jongste zoon, gelijkaardig?
Bjorn is een ander type. Hij is assertief en extravert maar heeft erkenning nodig. Door een combinatie van allerlei factoren was hij zijn motivatie kwijt en kon hij niet meer aarden op school met schoolverzuim als gevolg. Hij wou zijn diploma secundair onderwijs behalen voor de examencommissie en slaagde voor alle vakken met uitzondering van Frans waardoor hij geen diploma secundair onderwijs had.
Hij dacht dit diploma te behalen in een HBO-opleiding Boekhouden maar ook dit liep op een sisser af waardoor hij zijn moed begon te verliezen. Mede door de succeservaring van zijn broer, koos hij vervolgens voor een duale opleiding Administratief medewerker een verkort traject van 2 jaar door eerder behaalde getuigschriften. Hij kreeg een contract bij de Gemeente Bornem als leerbedrijf waar hij op verschillende diensten aan de slag ging: de technische, burgerlijke en culturele dienst, hij hielp mee met de lonen en facturatie van de personeelsdienst en deed ook onthaal aan de balie.
Voor het eerst sinds lang kreeg hij waardering voor zijn werk; hij was er graag gezien en voelde zich bevrijd van de vele schoolse regels. Bjorn vond het belangrijk dat er op een mature manier met hem werd omgegaan zonder betutteling. Ik zag hem terug openbloeien en hij heeft veel kunnen leren in deze opleiding. Bjorn was schoolmoe maar niet leermoe en hij werkt graag, dus hier zat hij op zijn plaats.
Hoe paste de begeleiding van Syntra hierin?
Ik kreeg veel steun van de Syntra-trajectbegeleider; ik kon er terecht met al mijn vragen. De gemeente Bornem werd ingelicht over de voordelen voor de ondernemer-opleider van duaal leren waardoor ze overtuigd waren om mee in dit systeem te stappen.
De Syntra-docenten staan ook dicht bij de jongeren vergeleken met het klassieke onderwijs en kijken naar de sterktes van de jongere in plaats van te focussen op zaken die beter kunnen of moeten. Zo hebben wij het als ouder toch ervaren.
Bjorn combineerde zijn opleiding bij de gemeente met een dag les volgen bij Syntra. Een IT-docent motiveerde Bjorn om meer te doen met zijn logisch denken en een job in IT te ambiëren.
Na zijn opleiding duaal leren waar hij zijn diploma secundair onderwijs behaalde, koos Bjorn voor een jaaropleiding Netwerkbeheerder in Syntra Mechelen.
Van schoolverzuimer tot veelgevraagd Netwerkbeheerder
De klik was gemaakt bij Bjorn en hij ging ervoor. De jongen die ik vroeger niet uit bed kreeg om naar school te gaan, stond nu vroeg op om te studeren en hij slaagde in de opleiding. Het was een schot in de roos want je focust op wat je moet kennen en kunnen in de job en randvakken zoals bijv. talen komen niet aan bod.
Bjorn slaagde in de opleiding en kreeg verschillende jobaanbiedingen met goede loonvoorwaarden want Netwerkbeheerder is blijkbaar een knelpuntberoep. Hij kon o.a. bij de IT-afdeling van Pfizer aan de slag maar koos voor Cheops, waar hij op projectbasis aan de slag gaat bij verschillende bedrijven. Bjorn hecht veel belang aan het opsteken van nieuwe kennis en hij wil zich verder specialiseren in Cybersecurity.
Onze zonen hebben echt hun draai gevonden in het professionele leven dankzij een Syntra-opleiding. De begeleiding en volwassen aanpak door Syntra, het kunnen leren in een leerbedrijf en de appreciatie daarvoor, heeft hen gemotiveerd om er iets van te maken.
Ik wens alle jongeren en hun ouders in hun zoektocht hetzelfde positief resultaat toe.”