Als hulpkok of souschef kun je aan de slag in elke onderneming die voedingswaren bereidt en al dan niet ter plekke serveert. Meestal werk je in een restaurant of brasserie, maar uiteraard schakelen ook traiteurs vaak hulpkoks in. In elk geval ben je vaak aan het werk wanneer de meeste mensen juist vrij zijn. Vrijwel alle grote chefs zijn ooit als hulpkok begonnen en hebben het vak vooral al doende geleerd. Is het je ambitie om later zelf een zaak te runnen, dan is deze functie de ideale springplank. Je hebt de basistechnieken onder de knie, weet hoe belangrijk de mise-en-place is, steelt met je ogen en bent uiterst leergierig. Je houdt je eigen werkplek tijdens de service zo goed mogelijk schoon, volgt de instructies van de kok, geeft zelf leiding aan andere medewerkers en helpt na afloop met het opruimen van de keuken. Als souschef moet je meestal ook bepaalde voedingsmiddelen bestellen en ontvangen. Je controleert de kwaliteit ervan en zorgt ervoor dat ze in de juiste omstandigheden worden bewaard. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.
Niet gevonden wat je zocht?