Duaal leren wordt steeds populairder als opleidingsvorm waarbij leerlingen leren op de werkvloer combineren met lessen bij Syntra. Het is een praktische manier om meteen relevante werkervaring op te doen en het biedt jongeren de kans om op een alternatieve manier toch een diploma secundair onderwijs te behalen.
In de infosessies rond Duaal leren en bij ons klantencentrum, stellen veel ouders vragen over hoe dit precies werkt. Daarom beantwoorden we in deze blog de meestgestelde vragen.
1. Vinden leerlingen wel gemakkelijk werk?
Ja, gemotiveerde leerlingen vinden meestal gemakkelijk werk. Werkgevers geven zich op als leerbedrijf omdat ze op zoek zijn naar extra handen. Ze waarderen motivatie en inzet tijdens sollicitatiegesprekken, wat vaak resulteert in een werkplek. Bij Syntra beschikken we ook over een database van leerbedrijven zodat we de jongere kunnen helpen bij het zoeken van een werkplek in de buurt.
2. Wat is de samenstelling/grootte van de klasgroepen?
De klasgrootte varieert per vak. Beroepsgerichte vakken hebben gemiddeld tot max. 10 leerlingen per klas. Algemene vakken hebben vaak grotere groepen omdat verschillende beroepsrichtingen samenzitten, tot klassen van ± 20 leerlingen. In grotere klassen is er vaak een co-teacher aanwezig om extra ondersteuning te bieden.
3. Wie voorziet de werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)?
De werkgever voorziet de benodigde werkkledij en PBM’s op de werkplek. Tijdens de lessen moet de leerling zelf het nodige materiaal voorzien.
4. Kunnen we ook werkgevers aandragen die niet op de lijst of website staan?
Ja, dat kan. Dit maakt dat er heel wat jongeren in duaal leren aan de slag zijn in hun familiebedrijf. De trajectbegeleider biedt ondersteuning bij het aanvragen van de erkenning voor nieuwe werkgevers.
5. Wat is de kostprijs van de opleiding? Moet er iets extra aangekocht worden?
De kostprijs van de opleiding bedraagt €205, met uitzondering van specifieke opleidingen zoals paardenhouder en podiumtechnicus. Laptops kunnen tijdens de lesdagen geleend worden op school in ruil voor de identiteitskaart. Voor sommige opleidingen, zoals kapper, vragen we om een basisset aan kappersspullen zelf aan te kopen. Zie ook de volgende vragen rond leervergoeding en groeipakket.
6. Hoeveel bedraagt de leervergoeding?
De leervergoeding is afhankelijk van de vooropleiding van de leerling en of deze met succes is afgerond. Meer informatie hierover vind je op de site Vlaanderen.be.
7. Heb ik nog recht op het groeipakket (kinderbijslag)?
Ja, in Vlaanderen heb je recht op gezinsbijslag tot en met de maand waarin je kind 18 wordt, ongeacht het aantal uren dat je kind werkt of hoeveel het verdient. Ook andere onderdelen van het groeipakket, zoals de schoolbonus en de schooltoeslag, blijven behouden. Meer informatie vind je op de site Duaal leren Vlaanderen.
8. Hoe zit het met mobiliteit en bereikbaarheid van de campus?
Voor leerlingen die met het openbaar vervoer komen, zijn er verschillende mogelijkheden. Informeer bij de Syntra-koepel waar je je gaat inschrijven.
Voor Syntra Antwerpen & Vlaams-Brabant
Campus Mechelen: vanaf station Mechelen kun je de lijnbussen 6 (Industrie Noord) of 500 (Mechelen – Rumst – Boom – Antwerpen) nemen. Lijn 6 stopt vlakbij de campus, terwijl lijn 500 haltes heeft op Kouterdreef of Walemstraat, op 5 minuten wandelafstand van de campus.
Bekijk routebeschrijving op Google Maps – 078 15 99 99 – werkplekleren@syntra-ab.be
Campus Antwerpen: de site Post-X ligt vlak tegenover Berchem station en is makkelijk bereikbaar per trein, tram of bus. Meer info vind je op www.post-x.be/mobiliteit.
Bekijk routebeschrijving op Google Maps – 078 15 99 99 – werkplekleren@syntra-ab.be
Voor Syntra Brussel
Voor Syntra Midden-Vlaanderen
Voor Syntra West
Campus Brugge: de campus Brugge ligt op 750 meter van het station van Brugge en is dus amper 5 minuutjes wandelen. Neem je liever de fiets, dan kan je een blue bike huren aan het station. Aan de campus is een ruime parking voor zowel fietsers als wagens.
Bekijk routebeschrijving op Google Maps – 078 35 36 53 – myriam.jonckheere@syntrawest.be
Campus Kortrijk: de campus Kortrijk ligt op ‘t Hoge aan het Kennedypark en is vlot bereikbaar met de wagen. Met het openbaar vervoer, neem je vanaf station Kortrijk lijnbus 13 en stap je af aan de halte ‘Kortrijk Syntra West’.
Bekijk routebeschrijving op Google Maps – 078 35 36 53 – myriam.jonckheere@syntrawest.be